De voordelen van grillen

De voordelen van grillen

Door Jens / 05-02-2023

Grillen is een leuke manier om voedsel te bereiden, waarbij ingrediënten worden klaargemaakt door directe warmte-energie vanuit een open vuur of een gas of kooltjes. Het is een favoriete maaltijd-bereidingsmethode in veel landen en culturen, waarbij een verscheidenheid aan voedsel, zoals vlees, vis, groenten, pizza's en zelfs desserts worden gegrild. Benieuwd naar de voordelen? We vertellen er alles over in deze blog!

Grillen is een van de meest populaire bereidingsmethoden voor vlees en groente, met name in de zomer, en biedt een smakelijk alternatief op bakken. Grillen houdt in dat je het voedsel direct op een hete bron van warmte plaatst, zoals met een grilplaat of een contactgril. Bakken daarentegen houdt in dat je het voedsel in een oven of in de pan plaatst en het op een lagere temperatuur gaart. Grillen geeft het voedsel een barbecue-achtige smaak en textuur, terwijl bakken het voedsel een neutralere smaak en textuur geeft. Beide kunnen lekker smaken, maar het resultaat is net even anders.

Waarom grillen?

Afhankelijk van je voorkeur biedt grillen verschillende voordelen ten opzichte van bakken en andere soorten om eten te bereiden:

Sneller klaar

Het voordeel van grillen is dat voedsel meestal snel en gemakkelijk wordt klaargemaakt, terwijl het nog steeds smaakvol en mals is. Het is sneller omdat het proces van directe verhitting door de warmtebron de voedsel al in korte tijd verwarmd. De verhitting is sneller, waardoor er minder vitaminen en mineralen uit het voedsel verloren gaan. Ook is het grillen een veel snellere manier om een lekker geroosterd resultaat te krijgen.

Gezonder

Grillen is in de regel ook veel gezonder omdat er weinig olie of vet nodig is om het voedsel te bereiden. Bij het bakken wordt er vaak olie of boter gebruikt wat leidt tot het absorberen van meer vet. Door het grillen wordt vet ook geabsorbeerd, maar de hoeveelheid vet die wordt geabsorbeerd is aanzienlijk minder dan bij het bakken. Daarnaast vermindert het grillen ook de hoeveelheid verzadigd vet die in het voedsel aanwezig is. Ook is er minder kans op het verbranden van voedsel bij het grillen, wat vaak leidt tot minder kankerverwekkende stoffen in het voedsel.

Meer smaak

Grillen levert meer smaak op dan bakken vanwege de directe hittebron. Wanneer je voedsel grilt, wordt het in contact gebracht met een directe hittebron, zoals een grill of een kolenvuur. Dit veroorzaakt dat er een geroosterd resultaat ontstaat, waardoor het voedsel veel meer smaak krijgt dan wanneer het in de oven of in de pan gebakken wordt. Dit geeft het voedsel een unieke smaak die je niet krijgt als je het voedsel in de oven of in de pan bakt. Daarom is grillen het beste als je op zoek bent naar een extra smaakvolle maaltijd.

Conclusie

Grillen is een populaire manier om voedsel te bereiden waarbij directe warmte-energie wordt gebruikt met een open vuur, gas of kooltjes. Er worden veel verschillende voedingsmiddelen gegrild, zoals vlees, vis, groenten, pizza's en zelfs desserts. Het grillen is sneller, gezonder en levert meer smaak op dan bakken, omdat er minder vet en verzadigd vet wordt geabsorbeerd en er direct contact is met een warmtebron, wat leidt tot een geroosterd resultaat met een unieke smaak.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met keukenapparatuur te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod keukenmachines- en accessoires makkelijk en snel op Keukenapparatuur.com.