Hoe kun je de oven het beste schoonmaken: Tips en trucs voor een schone oven

Hoe kun je de oven het beste schoonmaken: Tips en trucs voor een schone oven

Door Bo

Een oven is een essentieel onderdeel van elke keuken, maar het kan een uitdaging zijn om het schoon te houden. Vet, voedselresten en aangekoekte lagen kunnen zich ophopen en een vieze geur veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je oven effectief te reinigen en de levensduur te verlengen. In deze blogpost delen we de beste tips en trucs voor het schoonmaken van je oven, zodat je weer kunt genieten van heerlijke, geurloze maaltijden.

1. Bereid je voor op het schoonmaakproces

Voordat je begint met het schoonmaken van je oven, is het belangrijk om de juiste materialen te verzamelen. Je hebt het volgende nodig:

- Rubberen handschoenen
- Oude kranten of papieren handdoeken
- Een zachte doek of spons
- Een schone, droge handdoek
- Ovenreiniger of een natuurlijk alternatief (zie verderop in dit artikel)

Zorg ervoor dat je oven is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken. Haal de stekker uit het stopcontact om ongelukken te voorkomen.

2. Verwijder losse kruimels en voedselresten

Begin met het verwijderen van de ovenroosters en eventuele andere losse onderdelen. Schud ze boven de gootsteen of een vuilniszak om losse kruimels en voedselresten te verwijderen. Veeg vervolgens de binnenkant van de oven uit met een droge doek of papieren handdoek om eventuele achtergebleven kruimels te verwijderen.

3. Maak de ovenroosters schoon

Vul de gootsteen of een grote bak met warm water en een paar druppels afwasmiddel. Laat de roosters enkele uren in het sopje weken om aangekoekte resten los te weken. Gebruik daarna een zachte borstel of spons om de roosters grondig te schrobben en te reinigen. Spoel ze af en laat ze goed drogen voordat je ze terug in de oven plaatst.

4. Gebruik een ovenreiniger of een natuurlijk alternatief

Er zijn veel ovenreinigers op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om hardnekkige vlekken en aangekoekte lagen te verwijderen. Lees de instructies op de verpakking zorgvuldig en volg deze op. Draag rubberen handschoenen om je huid te beschermen tegen de agressieve chemicaliën.

Als je liever een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief gebruikt, kun je een mengsel van baking soda en water maken. Meng ongeveer 200 gram baking soda met genoeg water om een dikke pasta te vormen. Breng deze pasta aan op de binnenkant van de oven, met de nadruk op de meest aangekoekte en bevlekte gebieden. Laat het mengsel minstens 30 minuten inwerken, of langer voor hardnekkige vlekken.

5. Veeg de oven schoon

Nu het ovenreinigingsmiddel of baking soda mengsel zijn werk heeft gedaan, is het tijd om de oven schoon te vegen. Gebruik een vochtige doek of spons om de reiniger of pasta van de ovenwanden en bodem te verwijderen. Het kan zijn dat je een beetje moet schrobben om hardnekkige vlekken te verwijderen. Spoel de doek of spons regelmatig uit om te voorkomen dat je het vuil alleen maar verplaatst.

6. Maak de ovendeur schoon

Vergeet niet om ook de binnenkant van de ovendeur schoon te maken. Gebruik een glasreiniger of een mengsel van water en azijn om het glas van de ovendeur schoon te maken. Veeg het droog met een schone, droge handdoek.

7. Plaats de ovenroosters terug

Zodra de ovenroosters volledig droog zijn, plaats je ze terug in de oven. Steek de stekker weer in het stopcontact en je bent klaar om te genieten van een schone, frisse oven!

Conclusie

Het schoonmaken van je oven hoeft geen vervelende klus te zijn als je de juiste materialen en methoden gebruikt. Door je oven regelmatig te reinigen, blijft hij goed functioneren en ruikt je keuken fris en schoon.

Als je toch overweegt om een nieuwe oven aan te schaffen, neem dan een kijkje op onze ovens pagina. Hier vind je een breed scala aan hoogwaardige ovens die perfect passen bij jouw keuken en kookbehoeften.